Šljive su 'supervoće'!


Saznajte zbog čega su šljive dragocene u ishrani dece i odraslih i kako da ih birate i čuvate...

Iako se šljive od davnina koriste u kulinarstvu i proizvodnji rakije, često se neopravdano smatraju (pre)običnim voćem.

Ali, zapravo je reč je o supervoću, evo i zašto: Šljive su bogate vitaminom C.  U značajnim količinama sadrže i vitamine B kao i vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.

Prirodan izvor minerala Ukoliko tragate za prirodnim izvorom raznovrsnih minerala, odgovor je - šljiva! Obiluje kalijumom i fosforom, a sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, bakar... Podstiču probavu .

Poznato je da šljive potstiču probavu i pomažu protiv zatvora (konstipacije) zato što su bogate vlaknima, koja takođe snižavaju količinu holesterola u krvi.

Riznica antioksidansa

Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite telesne ćelije od oštećenja (a time i od kancerogenih promena), samom tim deluju protupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) kao i kvercetin i katehin. Katehin je moćan antioksidans koji u obilju sadži i zeleni čaj.

Jačaju imunitet

Osim već spomenutog povoljnog delovanja na probavu i nivoa holesterola u krvi, zbog kombinacije svih navedenih stvari šljive jačaju imunitet i kardio vaskularni sistem, poboljšavaju zdravlju kostiju, pročišćuju jetru, poboljšavaju vid, raspoloženje i pamćenje.

Hranljivi međuobrok

Iako šljive sadrže obilje raznovrsnih voćnih šećera, imaju nizak glikemijski indeks i samo 46 kalorija na 100 grama. Odlične su kao lagan, a zasićujući međuobrok.

Kako birati šljive?

“Maglovitost” površine šljive nije znak da je plod pokvaren nego da je svež. Birajte šljive s peteljkama, čvrste i neoštećene, lagano mekane na pritisak (ali ne jako mekane!).

Kako održavati šljive? 

Na sobnoj temperaturi držite onoliko zrelih šljiva koliko ih možete pojesti u danu, a ostale odložite u frižider. Stavite ih u papirnu ili plastičnu vrećicu, tako mogu u frižideru izdržati nekoliko dana. Šljive koje ste čuvali u frižideru će biti sočne i slatke ako ih ostavite na sobnoj temperaturi pre konzumacije.