Bol u testisu – najčešći uzroci


Bolovi u testisima kod muškaraca nisu neuobičajena pojava. Različita stanja mogu uzrokovati bol u testisu na dodir, a najčešće je to upala testisa koja može nastati širenjem infekcije iz mokraćnog sustava ili spolno prenosivim uzročnicima.

Bolovi u testisima kod muškaraca i bolovi u testisima kod dječaka česta su pojava i uglavnom nisu razlog za zabrinutost. Nužno je samo prekontrolirati stanje kod Vašeg liječnika.


Građa i funkcija muškog spolnog sustava 

Muški spolni sustav sastoji se od:

- sjemenika (lat. testis),
- pasjemenika (lat. epididymis),
- sjemenovoda (lat. dustus deferens),
- sjemenih vrećica (lat. vesicula seminalis),
- žlijezde predstojnice (lat. prostata),
- muškog uda (lat. penis),
- mošnji (lat. scrotum).

Testisi u odraslog muškarca parni su organi smješteni unutar mošnji. Na gornjoj strani testis je povezan s epididimisom, koji se nastavlja u sjemenovod. Sjemenovod se ulijeva u uretru, na koju su pripojeni seminalne vezikule i prostata. Uretra se nastavlja u središnji dio penisa do njegova vrška. 

Bočni dio penisa građen je od kavernoznih tijela, koja se sastoje od kompleksa krvnih žila. Tijekom erekcije, koja je refleksne naravi, u seksualno uzbuđena muškarca kavernozna tijela se napune krvlju, te se penis izdulji i postane krut.

Glavna funkcija muškog spolnog sustava je proizvodnja sperme – spermatogeneza. Spermatogeneza je pod utjecajem hipofize i hipotalamusa koji luči gonadotropine – folikulostimulacijski hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Pod djelovanjem ovih hormona, testis proizvodi testosteron.

Bol u testisu

Bol u testisu označava bol ili neugodu u testisu koja može biti prisutna u jednom testisu (bolovi u lijevom testisu, bolovi u desnom testisu) ili rjeđe, kao bol u oba testisa.

Bolovi u testisu mogu biti prisutni kao:

akutna ili kronična bol u testisu,
tupa ili sijevajuća bol u testisu,
pojačana osjetljivost testisa ili osjećaj nejasne nelagode u testisu.

Uzrok bolova u testisima su sljedeća stanja:

- ozljeda testisa,
- upala testisa, infekcija testisa
– orhitis, - infekcija epididimisa
– epididimitis, - varikokela,
- hidrokela, - cista epididimisa,
- skrotalna hernija (kila testisa, bruh testisa),
- torzija testisa, uvrtanje testisa, - „blue balls“ of love,
- bubrežni kamenci,
- rak testisa, karcinom testisa.