Infekcija gljivicama najčešća je infekcija u rodnici žene


Vaginalna gljivična infekcija je tip vaginitisa (upale vagine) kojeg karakteriziraju vaginalna iritacija, intenzivan svrbež i vaginalni iscjedak. Vaginalna gljivična infekcija može zahvatiti vaginu i vulvu.

Vaginalna gljivična infekcija, koja se također naziva i kandidijaza, vrlo je česta. Ona će se javiti kod tri od četiri žene tijekom života, a kod većine njih i dva ili više puta.

Vaginalna gljivična infekcija se ne smatra spolno prenosivom bolesti, iako se može širiti i putem oralno-genitalnog kontakta. Liječenje je obično vrlo uspješno, osim kod periodičnih infekcija – četiri ili više puta u jednoj godini. U tom slučaju, možda će biti potrebna duža terapija.


Vaginalne infekcije među najčešćim su ginekološkim problemima zato što se mogu pojaviti zbog brojnih uzroka:

1. Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa

2. Prehrane koja sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata (npr. slatkiša i proizvoda od bijelog brašna)

3. Pretjerane uporabe sredstava za intimnu njegu

4. Čestog kupanja u bazenu 

5. Višednevnog korištenja tampona 

6. Vaginalne infekcije mogu biti posljedica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći U spomenutim slučajevima dolazi do promjene prirodne kiselosti (pH) rodnice i smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija u rodnici, što omogućuje razmnožavanje štetnih mikroba. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednostanični organizam Trichomonas vaginalis. 

Uzroci vaginalne gljivične infekcije

Vaginalna gljivična infekcija je uzrokovana gljivicom Candida.

Candida je mikroorganizam koji je normalno prisutan u vagini, zajedno s bakterijama. Vagina prirodno sadrži uravnoteženu mješavinu gljivica i bakterija. Lactobacillus bakterije proizvode kiseline, koje onemogućuju pretjerano razmnožavanje gljivica u vagini. No, poremećaj zdrave ravnoteže može rezultirati pretjeranim razmnožavanjem gljivica.

Previše gljivica u vagini može dovesti do vaginalnog svrbeža, peckanja i drugih karakterističnih znakova i simptoma gljivične infekcije. Vaginalnu gljivičnu infekciju mogu uzrokovati: antibiotska terapija – koja dovodi do smanjenja Lactobacillus bakterija u rodnici i promjene u vaginalnom pH, što omogućuje pretjerano razmnožavanje gljivica trudnoća nekontrolirani dijabetes oštećenje imunološkog sustava svi postupci koji mijenjaju vrstu i količinu bakterija koje su normalno prisutne u rodnici, kao što su ispiranje ili iritacija zbog neadekvatne vaginalne vlažnosti Najčešće, vaginalna gljivična infekcija proizlazi iz jedne vrste

Candida gljivice, koja je poznata kao Candida albicans. Ponekad, međutim, i druge vrste Candida gljive mogu biti uzrok simptoma. Candida albicans dobro reagira na tipične tretmane za gljivične infekcije, dok ostale vrste ponekad loše reagiraju na konvencionalne terapije i mogu zahtijevati više agresivno liječenje.

Gljivične infekcije mogu biti seksualno prenosive, posebno kroz oralno-genitalni seksualni kontakt. Međutim, one se ne smatraju spolno prenosivim bolestima jer je gljivica Candida prirodno prisutna u vagini.

Liječenje vaginalne gljivične infekcije

Liječenje vaginalne gljivične infekcije ovisi o tome je li ona jednostavna ili komplicirana: Liječenje nekompliciranih gljivičnih infekcija Za blage do umjerene simptome i rijetke epizode gljivične infekcije, vaš liječnik može preporučiti:

Antifungalne kreme, masti, tablete ili čepiće koji učinkovito liječe gljivične infekcije u većini slučajeva. Primjenjuju se najčešće jednokratno, ili tijekom 1 do 3 dana. Vaš liječnik može vam propisati neki od lijekova, dok su neki preparati dostupni u slobodnoj prodaji.

Nuspojave ovih lijekova su vrlo rijetke, a mogu uključivati osjećaj peckanja ili iritaciju tijekom primjene. Oralni antifungalni lijekovi (flukonazol) – najčešće jednokratna doza

Obratite se vašem liječniku ako ste završili tretman, a vaši simptomi se nisu povukli, ili su se vratili u roku od dva mjeseca nakon terapije. Mnogi preparati protiv gljivičnih infekcija dostupni su bez recepta. Ako ste koristili neki od njih, a simptomi se nisu povukli, posjetite vašeg liječnika.

Prirodno liječenje i prevencija

Prirodno liječenje je najbrža ”kućna” metoda, međutim bilo bi dobro da se posavjetujete sa stručnjakom odnosno liječnikom o nekim načinima terapije. Terapija eteričnim uljima je vrlo efikasna, međutim može biti iznimno opasna zbog potencijalne alergijske reakcije. Samostalnim liječenjem situacija se često pogoršava na što ginekolozi u posljednje vrijeme sve više upozoravaju. 

Neki postupci možda bez kombiniranog liječenja neće imati učinka, ali će barem ublažiti simptome: timijan, kadulja, majčina dušica, kim, lavanda (eterična ulja, začini, čajevi) – koristite u prehrani ili se raspitajte o mogućim alternativnim terapijama (otopine eteričnih ulja + tampon) uz suglasnost stručnjaka naravno kantarionovo ulje ili vaginalete pri pojavi gljivica pijte oko pola litre jogurta dnevno smanjite unos šećera (gljivice vole slatko) pazite na higijenu nemojte se oblačiti u usku odjeću koja vas stišće i ispod koje se znojite npr. (sintetičke tajice) redovito mijenjajte donje rublje i obavezno ga prokuhavajte uvijek se prije i nakon spolnog odnosa operite te zamolite partnera da učini isto koristite zaštitu izbjegavajte agresivne sapune kao i sredstva za intimnu njegu ako vas nakon njih ”dole” pecka

 Imajte na umu da su vaginalne gljivice dosta uporne. Iako vam se simptomi možda neće pojavljivati neko vrijeme to ne znači da su gljivice odustale i da ste ih se zauvijek riješili, dapače, potrebno je redovito ići ginekologu i popraviti loše životne navike.