10 stvari koje mlade žene možda ne znaju za karcinom dojke!!



Dok se rak dojke obično vidi kod starijih žena, on povremeno pogađa i mlade žene. Izazov mladim ženama je da je osnovni skrining test za rak dojke, mamograf, manje u stanju otkriti karcinom dojke jer je tkivo dojke gušće kod mlađih žena. Povrh svega, manje je pažnje posvećeno mladim ženama u medicinskim istraživanjima jer one čine manjinu slučajeva. Koliko znate o raku dojke kod mladih žena? Evo 10 stvari koje vjerovatno niste čuli.

1. Rak dojke je najčešći karcinom kod žena u dobi od 15 do 39 godina.

2. Skoro 80% mladih žena kojima je dijagnosticiran karcinom dojke nalaze svoje abnormalnosti dojke.

3. Liječenje raka dojke može dovesti do rane menopauze praćene neugodnim simptomima i problemima plodnosti koji se obično javljaju kod starijih žena.

4. Budući da manje mladih žena oboli od raka, one su često premalo zastupljene ili čak izostavljene u istraživanju raka dojke.

5. Mlade žene koje imaju rak dojke imaju tendenciju da imaju agresivnije tipove koji se teže leče.

6. Otprilike 250.000 žena u SAD-u koje su preživjele karcinom dojke dijagnosticirane su prije 40.

7. Liječenje raka dojke može dugoročno utjecati na sposobnost žene da ima djecu u budućnosti.

8. Oko 1000 žena mlađih od 40 godina očekuje se da umre svake godine od raka dojke.

9. Rak dojke kod mladih žena često će pogoditi kada očekuju ili se brinu o malom djetetu, pri čemu se skoro 30% karcinoma dijagnosticira u roku od nekoliko godina od porođaja.

10. Problemi sa slikom tijela mogu se pojaviti kod mlađih žena koje mogu vidjeti fizičke promjene kao rezultat liječenja. Ovo može dovesti do pitanja intimnosti mnogih žena, i u braku i u samcu.