Prednosti Omega 3 masnih kiselina!!!





Riblje ulje Omega-3 sadrži i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) i eikosapentaensku kiselinu (EPA). Omega-3 masne kiseline su neophodne hranjive tvari koje su važne u prevenciji i upravljanju srčanim bolestima.

Nalazi koji pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći za:

-Niži krvni pritisak
-Smanjiti trigliceride
-Usporiti razvoj plaka u arterijama
-Umanjiti mogućnost nenormalnog srčanog ritma
-Smanjiti vjerojatnost srčanog i moždanog udara -Umanjiti mogućnost iznenadne srčane smrti kod ljudi koji imaju srčane bolesti

Američka udruga za srce (AHA) preporučuje da svi jedu ribu (posebno masnu, hladnovodnu ribu) barem dva puta tjedno. Losos, skuša, haringa, sardine, jezerska pastrmka i tunjevina posebno su bogati omega-3 masnim kiselinama. Iako je hrana najbolja ponuda za omega-3 u vašoj prehrani, dodaci ribljeg ulja dostupni su i onima koji ne vole ribu. Zdravstvene koristi redovitih doza ribljeg ulja su nejasne, pa razgovarajte sa svojim liječnikom da vidi jesu li one prave za vas. Ako imate srčane bolesti ili visoku razinu triglicerida, možda će vam trebati još više omega-3 masnih kiselina. Pitajte svog ljekara ako trebate uzimati veće doze ribljeg ulja kako biste dobili omega-3 koji su vam potrebni.

Koliko je omega-3 riblje ulje sigurno uzeti na dan?

AHA kaže da se uzimanje do 3 grama ribljeg ulja dnevno u obliku dodatka smatra sigurnim. Ne uzimajte više od toga osim ako prvo ne porazgovarate sa svojim lekarom.

Uzimanje više od 3 grama ribljeg ulja dnevno može povećati rizik od krvarenja.
Ako želite uzeti veće doze omega-3 dodataka ribljem ulju, prvo razgovarajte s liječnikom. Vaš liječnik može vas uputiti u dodavanju prehrane omega-3 ribljim uljem.

Također, vaš liječnik može nadgledati sve aspekte vašeg zdravlja ako uzimate veće doze ribljeg ulja. Za ljude koji imaju vrlo visoku razinu triglicerida, dostupni su i preparati omega-3.