5 najboljih esencijalnih ulja za alergije!!




Mnogi pojedinci pate od alergija. Alergija je nenormalan odgovor imunološkog sistema na kontakt s određenom supstancom. Ta se supstanca naziva alergen, a alergijska reakcija poznata je i kao histaminska reakcija. U našem okruženju ima puno alergena, uključujući hranu, travu, polen, spore plijesni, ujede insekata, tkanine i još mnogo toga. Simptomi alergije variraju od osobe do osobe, ali često mogu uključivati ​​oticanje, svrbež, curenje nosa, vodene oči, kihanje i otežano disanje.


1. Melaleuka (ulje čajevca) - Ovo je najčešće korišteno esencijalno ulje iz porodice botaničkih mirta. Listovi stabla Melaleuke stoljećima se koriste za razne uvjete uključujući zacjeljivanje posjekotina, rana i infekcija kože. Dr Fratellone ovo ulje često koristi za liječenje alergija na plijesni i gljivice.

2. Rimska kamilica - Ova biljka je poreklom iz porodice botaničkih tratinčica, a poznata je po opuštajućim svojstvima koja izazivaju spavanje. Međutim, odličan je i izbor za liječenje alergija, pogotovo ako pacijent ima problema s disanjem. Udisanje ovog ulja je najefikasniji način da se koristi.

3. Melissa officinalis (balzam od limuna) - ovo esencijalno ulje dolazi iz porodice mente i može se koristiti u kadi ili kao isparivač za smirivanje simptoma i smanjenje reakcije tijela na bilo koji alergen. Miris mirisa i limuna djeluje blagotvorno na um i tijelo. Dr Fratellone voli koristiti sprej za nos od limuna, kao alternativu konvencionalnim medicinskim tretmanima za višegodišnje i sezonske alergije.

4. Paprena metvica - druga biljka iz porodice mente, paprena metvica može se naneti direktno na kožu ili je prvo razrijediti nosnim uljem poput jojobe ili kokosovog ulja. Paprenu metvicu možete isparavati i za liječenje reakcija na polen, drveće ili travu tokom visine sezone alergija. L-metol iz peperminta inhibira proizvodnju medijatora upale u tijelu.

5. Lavanda - Iako se koristi za mnoga stanja koja se odnose na san i opuštanje, pokazalo se da i lavanda inhibira alergijske reakcije. Ovo može biti korisno za svaki alergen koji prouzrokuje trenutnu reakciju, poput oteklina i svrbeža. Dr Fratellone smatra da je ovo esencijalno ulje posebno korisno za djecu kojoj je hitno potrebno olakšanje simptoma alergije.