Šest načina na koje možete pomoći svom imunološkom sistemu!!






Da niste imali funkcionalan imunološki sistem, samo pranje zuba uvelo bi dovoljno štetnih bakterija u vaš krvotok da bi vas ubilo. Srećom, vaš imuni sistem štiti vas od ovih uobičajenih, svakodnevnih bakterija.

Neviđeno, stanice vašeg imunološkog sistema neprestano skupljaju bakterije i blokiraju viruse da upadaju u vaše ćelije. Kao i otkucaji vašeg srca ili vaša probava, imunološki odgovor je funkcija koju ne kontrolirate. Ali postoji mnogo stvari koje možete učiniti da biste pružili ruku pomoći.

1. Dobra higijena.

Prva linija obrane je zadržati klice pridržavanjem dobrih osobnih higijenskih navika. Zaustavite infekciju prije nego što počne i izbjegavajte je širiti drugima na ove jednostavne mjere: Operite ruke sapunom i vodom prije pripreme hrane i nakon korištenja kupatila.

Kad kihnete ili kašljete ili kašljete u laktu, a ne u ruci, pokrijte usta i nos. Operite i zavojite sve posjekotine. Svaki ozbiljniji rez ili životinjski ili ljudski ujed treba pregledati kod ljekara. Ne izaberite zacjeljujuće rane ili mrlje i ne istiskujte prištiće. To omogućava bakterijama da uđu.

2. Vakcinacija.

Mnoge ozbiljne infekcije mogu se sprečiti imunizacijom. Iako se mogu javiti neke uobičajene nuspojave, poput grlobolje ili niske temperature, vakcine su uglavnom sigurne i efikasne. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvene zaštite u vezi sa statusom imunizacije.

Uglavnom:
Djeca trebaju primiti preporučena cjepiva za djecu. Odrasli bi trebali osigurati da su vakcinacije ažurirane. Putnici bi trebali dobiti neophodne dodatne imunizacije.

3. Sigurnost hrane.

Iako većina slučajeva trovanja hranom nije opasna po život, neki od njih mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući zatajenje bubrega i meningitis. Većinu slučajeva trovanja hranom u vašem domaćinstvu možete spriječiti ako na sigurno mjesto pripremite i pohranite hranu.

Sljedeće mjere predostrožnosti pomoći će vam u uništavanju mikroba koje su prisutne u hrani koju kupujete i pomoći će vam da izbjegnete unošenje novih bubica u hranu kod kuće: 

Operite ruke sapunom i vodom prije i nakon svakog rukovanja sa sirovom hranom.

Prije kuhanja isperite sve meso, perad i ribu pod tekućom vodom.

Prije kuhanja ili posluživanja isperite sve voće i povrće pod tekućom vodom.

Odvojite sirovu i kuvanu hranu i nikad ne upotrebljavajte iste posuđe ili daske za rezanje s kuhanim mesom koje ste koristili sa sirovim mesom.

Hranu temeljito kuhajte koristeći termometar za meso kako biste osigurali da se cijela perad kuha do 180 ° F, peče i odresci do 145 ° F, a mljeveno meso na 160 ° F.

Kuhajte ribu dok ne postane neprozirna.

Hranu odmrzavajte samo u frižideru ili u mikrotalasnoj.

4. Čista voda.

Neke zemlje ne slijede stroge standarde sigurnosti vode. Ako sumnjate u hranu ili vodu tokom putovanja, poduzmite sljedeće mjere opreza:

Ne konzumirajte led dok putujete. Zamrzavanjem se ne ubijaju svi zarazni mikrobi.

Pijte samo flaširana pića - poput bezalkoholnih pića ili vode u bocama - koji imaju sigurne kapice. Imajte na umu da neki voćni sokovi sadrže nečistu lokalnu vodu.

Prije konzumiranja prokuhajte svu vodu iz slavine ili pijte samo flaširanu vodu;

Za pranje zuba koristite flaširanu ili prokuhanu vodu.

Ne jesti nekuhano povrće, uključujući salatu; ne jedi svježe, nekuhano voće koje nisi sam ogulio.

Ne konzumirajte mliječne proizvode (mlijeko ne smije biti pasterizirano).

Bez obzira gdje se nalazite, izbjegavajte piti neobrađenu vodu iz jezera i potoka, koja može sadržavati organizme koji uzrokuju bolest iz ljudskog ili životinjskog otpada.

Ako morate piti vodu, dovedite je da proključa jedan minut, kako biste smanjili mogućnost zaraze.