Koje su infekcije mokraćnog trakta (UTI)?




UTI, objašnjeno 

UTI su bakterijske infekcije mokraćnog sistema. Vrlo su česte i obično nisu ozbiljne, iako mogu biti i izuzeci.

Vaša mokraćna cijev uključuje mokraćni mjehur, bubrege, uretere (cijevi koja od bubrega idu do mjehura) i uretru (cijev koja izvodi mokraću iz vašeg mjehura).

Ako imate UTI u bubrezima, ljekari to nazivaju pijelonefritisom. Ako je u vašem mjehuru, medicinski termin je cistitis.


Ko ima infekcije mokraćnog trakta? Svako može. Ali one su verovatnije kada:

- Cesce su kod zena
- Prije ste imali UTI
- Imate stanje koje utječe na živce vašeg mjehura (uključujući dijabetes, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest i povrede kičmene moždine)
- Prošli ste kroz menopauzu
- prekomjerna težina
- Imate nešto što blokira prolazak mokraće, poput tumora, bubrežnog kamena ili povećane prostate
- Imate kateter, epruvetu postavljenu u bešiku za odvod mokraće iz bešike u kesu izvan tela

Većina ovih osobina također povećava izglede da jednostavna infekcija mokraćnog mjehura može postati ozbiljnija infekcija bubrega ili pretvoriti u sepsu (infekciju koja je dospjela u vaš krvotok). Za trudnice, infekcija bubrega može dovesti do porođaja djeteta prerano.

 Uzroci infekcije

Većina UTI uzrokovana je bakterijama koje se obično nalaze u vašim crijevima, kao što je E. coli. Ostale bakterije koje ih mogu izazvati su stafilokok, proteus, klebsiella, enterokok i pseudomonas. Neke infekcije mokraćnog mjehura i kod muškaraca i kod žena povezane su sa seksualno prenosivim infekcijama, uključujući Chlamydia trachomatis, mikoplazmu i ureaplazmu. Parazit trihomone također može izazvati slične simptome.
Ako imate problem sa imunološkim sistemom, od autoimune bolesti ili dijabetesa, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti UTI jer vaše tijelo ne može obaviti dobar posao u borbi protiv mikroba koji uzrokuju ove infekcije.

 Anatomija igra ulogu

Žene imaju veću vjerojatnost da dobiju UTI jer je cijev koja ide iz mokraćnog mjehura prema van (uretre) mnogo kraća nego kod muškaraca. Kako je otvor uretre bliži anusu kod žena, bakterije iz stolice lakše ulaze u njihovu uretru.

Kontakt i tekućina koji se šire tijekom seksa također olakšavaju bakterijama iz vagine i anusa da uđu u uretru. Kod muškaraca je infekcija mokraćnog mjehura gotovo uvijek simptom drugog stanja.

Često se infekcija preselila iz prostate ili nekog drugog dela tela. Ili može značiti da kamen, tumor ili nešto treće blokira mokraćni kanal.

Hronične infekcije bubrega ponekad se događaju zbog strukturnog problema koji omogućava da urin teče iz mokraćnog mjehura nazad do bubrega ili zato što se mokraćni mjehur ne isprazni potpuno. Ovi se problemi često nalaze u ranoj dobi, ali pogađaju i odrasle. U rijetkim slučajevima, UTI se mogu dogoditi jer postoji nenormalna veza između mokraćnog mjehura ili uretre i drugog organa ili prolaza poput crijeva ili maternice.