Zašto je važno jesti voće?





Jedenje voća donosi zdravstvene koristi - ljudi koji jedu više voća i povrća kao dio cjelokupne zdrave prehrane vjerojatno će imati smanjeni rizik od nekih kroničnih bolesti. Voće pruža hranjive tvari potrebne za zdravlje i održavanje vašeg tijela.

Nutrijenti

- Većina voća je prirodno s malo masti, natrija i kalorija. Nijedan kolesterol nema.
- Voće je izvor mnogih esencijalnih hranjivih sastojaka koji se ne konzumiraju, uključujući kalij, dijetalna vlakna, vitamin C i folate (folna kiselina).
- Dijeta bogata kalijem može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.
- Voćni izvori kalija uključuju banane, suhe šljive i suhe šljive, sušene breskve i marelice, limenku, dinje meda i sok od naranče.
- Dijetalna vlakna iz voća, kao dio cjelokupne zdrave prehrane, pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi i mogu smanjiti rizik od bolesti srca.
- Vlakna su važna za pravilno funkcioniranje crijeva. Pomaže u smanjenju opstipacije i divertikuloze. Hrana koja sadrži vlakna poput voća pomaže pružiti osjećaj punoće s manje kalorija. Cijeli ili izrezani plodovi izvor su prehrambenih vlakana; voćni sokovi sadrže malo ili nimalo vlakana.
- Vitamin C važan je za rast i obnavljanje svih tjelesnih tkiva, pomaže zacjeljivanju posjekotina i rana te održava zube i desni zdravima.
- Folat (folna kiselina) pomaže tijelu da formira crvene krvne stanice.
- Žene u rodnoj dobi koje bi mogle zatrudnjeti trebale bi konzumirati odgovarajuće folate iz hrane, a osim toga 400 mcg sintetičke folne kiseline iz obogaćene hrane ili dodataka. To smanjuje rizik od oštećenja živčane cijevi, spina bifida i anencefalije tijekom razvoja fetusa.

Blagodati zdravlja

- Kao dio cjelokupne zdrave prehrane, konzumiranje hrane poput voća s nižim kalorijama po šalici umjesto neke druge više kalorične hrane može biti korisno za smanjenje unosa kalorija.
- Jedenje dijeta bogate povrćem i voćem kao dijelom cjelovite zdrave prehrane može umanjiti rizik od srčanih bolesti, uključujući srčani udar i moždani udar.
- Jesti dijetu bogatu nekim povrćem i voćem kao dijelom cjelokupne zdrave prehrane može zaštititi od određenih vrsta karcinoma. Dodavanje voća može pomoći povećanju unosa vlakana i kalija koji su važne hranjive tvari koje mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno u svojoj prehrani.