5 Zdravstvenih prednosti luka!!




Iako je sve povrće važno za zdravlje, određene vrste nude jedinstvene prednosti.

Luk je pripadnik Allium roda cvjetnih biljaka koje uključuje i češnjak, šalotku, por i luk. Ovo povrće sadrži razne vitamine, minerale i moćne biljne spojeve, za koje se pokazalo da potiču zdravlje na više načina. Zapravo, ljekovita svojstva luka prepoznata su od davnina, kada su korišteni za liječenje bolesti poput glavobolje, srčanih bolesti i čireva na ustima.

Evo 9 impresivnih zdravstvenih prednosti luka.

1. Pakirano hranjivim tvarima

Luk je pun hranjivi tvari, što znači da ima malo kalorija, ali sadrži vitamine i minerale. Jedan srednji luk ima samo 44 kalorije, ali donosi znatnu dozu vitamina, minerala i vlakana.

Ovo povrće posebno je bogato vitaminom C, hranjivim sastojkom koji regulira imunološko zdravlje, proizvodnju kolagena, obnavljanje tkiva i apsorpciju željeza. Vitamin C djeluje i kao moćan antioksidans u vašem tijelu, štiteći vaše stanice od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali.

Luk je također bogat vitaminima skupine B, uključujući folat (B9) i piridoksin (B6) - koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i funkciji živaca. I na kraju, dobar su izvor kalija, minerala u kojem nedostaje mnogo ljudi.

U stvari, prosječni unos kalija kod ljudi je nešto više od polovice preporučene dnevne vrijednosti (DV) od 4,700 mg. Normalna stanična funkcija, ravnoteža tekućine, prijenos živaca, rad bubrega i kontrakcija mišića zahtijevaju kalij

2. Koristi zdravlju srca

Luk sadrži antioksidante i spojeve koji se bore protiv upale, smanjuju trigliceride i smanjuju razinu kolesterola - što sve može sniziti rizik od srčanih bolesti. Njihova moćna protuupalna svojstva također mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka i zaštiti od krvnih ugrušaka. Kvercetin je flavonoidni antioksidans koji je visoko koncentriran u luku.

Budući da je snažno protuupalno, može pomoći u smanjivanju faktora rizika od srčanih bolesti, poput visokog krvnog tlaka. Studija na 70 ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom pokazala je da doza od 162 mg dnevno luka ekstrakta luka kvercetinom značajno snižava sistolni krvni tlak za 3–6 mmHg u usporedbi s placebom.

Luk je također pokazao da smanjuje razinu kolesterola. Studija na 54 žene s sindromom policističnih jajnika (PCOS) utvrdila je da je konzumiranje velikih količina sirovog crvenog luka (40–50 grama dnevno, prekomjerna težina i 50–60 grama / dan ako je pretilo) osam tjedana smanjilo ukupni i „loš” LDL kolesterola u usporedbi s kontrolnom skupinom.

 Uz to, dokazi iz studija na životinjama potvrđuju da konzumiranje luka može umanjiti faktore rizika za srčane bolesti, uključujući upalu, visoku razinu triglicerida i stvaranje krvnih ugrušaka.

3. Sadrže spojeve koji se bore protiv raka

Jedenje povrća roda Allium poput češnjaka i luka povezano je s manjim rizikom od nekih vrsta raka, uključujući želudac i kolorektal. Pregled 26 studija pokazao je da je kod ljudi koji su konzumirali najviše povrća allija bio 22% manje vjerovatno dijagnosticiran rak želuca u odnosu na one koji su konzumirali najmanju količinu.

Štoviše, pregled 16 studija na 13.333 osobe pokazao je da su sudionici s najvećim unosom luka imali 15% smanjeni rizik od kolorektalnog karcinoma u usporedbi s onima s najmanjim unosom. Ova svojstva koja se bore protiv raka povezana su sa sumpornim spojevima i flavonoidnim antioksidansima koji se nalaze u povrću iz allija.

Na primjer, luk pruža luk A, spoj koji sadrži sumpor, a za koje se pokazalo da smanjuje razvoj tumora i usporava širenje karcinoma jajnika i pluća u ispitivanjima epruvete. Luk također sadrži fisetin i kvercetin, flavonoidne antioksidante koji mogu inhibirati rast tumora

4. Pomaze u kontroli šećera u krvi

Jedenje luka može pomoći u kontroli šećera u krvi, što je posebno značajno kod osoba koje imaju dijabetes ili predijabetes. Studija provedena na 42 osobe s dijabetesom tipa 2 pokazala je da konzumiranje 3,5 unca (100 grama) svježeg crvenog luka smanjuje razinu šećera u krvi na glasu za oko 40 mg / dl nakon četiri sata .

 Uz to, višestruka ispitivanja na životinjama pokazala su da konzumiranje luka može imati koristi od kontrole šećera u krvi. Studija je pokazala da su dijabetični štakori koji su tokom 28 dana hranili hranu koja sadrži 5% ekstrakta luka smanjili šećer u krvi na glasu i imali su znatno nižu tjelesnu masnoću u odnosu na kontrolnu skupinu .

 Specifični spojevi koji se nalaze u luku, poput kvercetina i sumpornih spojeva, imaju antidijabetičke učinke. Na primjer, pokazalo se da kvercetin djeluje u interakciji sa stanicama tankog crijeva, gušterače, koštanih mišića, masnog tkiva i jetre radi kontrole regulacije šećera u krvi cijelog tijela.

5. Ima antibakterijska svojstva

Luk se može boriti protiv potencijalno opasnih bakterija, poput Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) i Bacillus cereus.

Nadalje, dokazano je da ekstrakt luka inhibira rast Vibrio kolere, bakterije koja je glavni problem javnog zdravlja u svijetu u razvoju .

 Čini se da je kvercetin iz luka posebno moćan način borbe protiv bakterija. Ispitivanje epruvete pokazalo je da kvercetin izlučen iz kože žutog luka uspješno inhibira rast bakterije Helicobacter pylori (H. pylori) i Staphylococcus aureus rezistentnog na meticilin (MRSA).

H. pylori je bakterija povezana s čirima na želucu i određenim karcinomima probave, dok je MRSA bakterija otporna na antibiotike koja uzrokuje infekcije u različitim dijelovima tijela.

 Druga studija epruveta pokazala je da kvercetin oštećuje stanične stjenke i membrane E. coli i S. aureus